En ny dag på et nytt sted.
Morgenstundene er gode. Naturen virker umåtelig rolig,
majestetisk. Menneskene har startet sine forberedelser til dagens dont og
skaper en forventning om det som skal komme. Verden virker uberørt, ”nye ark og
fargestifter tel …”
I retning Coron
City virker alt rolig.
Jeg har fått meg en kopp kaffe. Nå har jeg lært meg å bruke
zoomen på kameraet (mobilen) min, og sannelig var ikke korset der i dag også, på
toppen av åsen.
Så bar det inn til sentrum med tricycle. Gamlingen som
kjørte meg ut til hotellet dagen før krevde 150 pesos for turen (åpenbart alt
for mye, så jeg gjorde litt narr av ham og ga ham 100), guttungen som kjørte
meg inn i morges ba om 10 pesos (kroner 1,40)! … jeg gav ham 50. Det lønner seg altså å
være pågående, ikke ydmyk. At dette i det lange løp neppe gavner stedets rykte, at folk her kanskje
skulle vite litt mer om turistpsykologi etc. gir de vel en god f… i. De tenker selvsagt ikke i slike baner, men verdens vennligste mennesker å snakke med er
de likevel.
Første stopp i byen var markedet, her et glimt av
fiskeavdelingen:
Så bar det ut i gatene, hvor jeg hadde mine små ærend, først
og fremst å få kjøpt inn masser av myggmiddel, for den slags utyske finnes det dessverre mer
enn nok av, særlig når mørket faller på. Coron er adskillig større enn El Nido og virker mer regulert med gateskilt, sementert hovedgate (sement virker å være det eneste faste gatedekket de bruker i denne delen av verden), med mer.
Så bar det ned mot havnen hvor alle turoperatørene skulle få
av gårde sine kunder på forskjellige typer øyhopping, dykketurer med videre. En sann røre av båter ventet på tur:
Jeg gikk videre, og fra et nyanlagt kaianlegg kunne jeg ta
bilde innover mot noe av den opprinnelige byen. Byggeskikken har jeg allerede
beskrevet, mye bruk av bambus. De flinke til å sette dem opp, så om de skulle
bli ødelagt av en tyfon … så vet de råd. Disse husene som ser så unnselige ut
på utsiden kan i mange tilfeller være ganske koselige inni. Ifølge verten på
hotellet jeg bor på er det ca. 3000 slike hus her. Kloakksystem er det dårlig med,
så bading eller fisking i dette vannet frarådes!
god del av dem. Jeg har litt problemer med å sjekke dette,
da internettforbindelsen min er og har vært dårlig en periode. Det er derfor
beheftet med noen problemer å få ut disse sidene nå (I El Nido og her i Coron).
En av de mest populære idrettene her er basketball. Jeg kan
ikke huske å ha hørt om filippinske idrettsutøvere som har utmerket seg på
verdensbasis, annet enn Paeng Nepomuceno som var verdensmester i bowling flere ganger og valgt inn i International Bowling Hall of Fame. Han spilte
på samme tid som Arne Svein Strøm, og jeg husker Arne Svein og Aud (kona) var
på Filippinene på den tiden Arne Svein var verdensmester. De fikk så vidt jeg
husker også audiens hos daværende president (Marcos eller Aquino?). Bowling regnes som en av de viktige fire B´er i filippinsk idrett: Bowling, Basketball, Billiard og Boksing.
Jeg dro til Dive Cafe for å få internettilgang og noe å
spise. Som så mye annet her ligger Dive Café på pæler ute i vannet, og for å
komme dit har de laget en lang landgang, først blant disse tradisjonelle
husene, så går den i bue over vannet, som en venetiansk bro. Dagens barnebilde er tatt på vei til
Dive Café, barn er en del av gatebildet overalt. Det virker ikke å være noe
behov for barnehage her nei. På innsiden satt bestemor med sin Singer og sydde
klær.
Konseptet til Dive Café kunne minne litt om Artcafé i El
Nido, men utsikten her var bedre.
Mens jeg satt på Dive Café opplevde jeg mitt første regnvær
siden jeg kom til Filippinene for tre uker siden. Ikke noe drypp her – men
PLASK:
… men regnværet ga seg raskt, og kvelden ble vindstille og
vakker. Her er solen i ferd med å gå ned.
I dag hadde jeg lyst på fisk til middag, men fortsatt sliter
jeg med å finne steder hvor de kan tilberede de fantastiske (fiske-) råvarene
de har. Den beste maten har jeg fått på picknickene på øyene ved El Nido
(grillet fisk, ittno knussel), en White Snapper på restaurant i El Nido og den
Lapu Lapu jeg spiste til lunch i Manila. På mange andre av de såkalte
restaurantene svømmer dessverre kjøtt og fisk i en ubestemmelig væske (saus?).
Jeg fikk nettopp smake noen skiver av min italienske verts
private salami, og det fikk meg til å tenke på forskjellen på Italia, med sin
flere tusen år gamle utviklede matkultur, og her nede hvor det virker som mat
først og fremst har vært et spørsmål om vomfyll for å overleve. Hva om man
hadde hatt bare litt … av italienernes matkultur her, med filippinenes tilgang på ferske råvarer.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Kommentér gjerne innholdet eller utformingen. Er det noe jeg bør skrive (mer) om?